Hernia epigastrica

Hernia epigastrica

Hernia epigastrica consta în exteriorizarea unui organ abdominal (epiploon, stomac sau intestin subtire ) sub tegument printr-un orificiu (care este largit) situat la nivelul liniei mediane a peretelui abdominal (linea alba), deasupra ombilicului. Mai frecvent insa, continutul herniei este reprezentat de ligamentul falciform – structura preperitoneala insotita de filete nervoase vagale, care prin compresiune determina durere surda, difuza (de tip visceral), uneori si stare de greata.

Componenta congenitala este cel mai frecvent implicata, peste aceasta tara mostenita suprapunandu-se alte cauze favorizante: constipatie, efort fizic intens etc.

Ca si in cazul celorlalte varietati de hernie, diagnosticul este prin excelenta clinic, investigatiile imagistice fiind necesare in cazuri exceptionale (ecografia de parti moi, CT)

Evolutia herniei netratate este spre încarcerare (continutul sacului herniar nu mai poate fi reintrodus în cavitatea abdominala) si spre strangulare (organul herniat si încarcerat sufera datorita suprimarii vascularizatiei, putându-se ajunge la necroza, perforatie, peritonita si chiar deces).

Cum si când tratam hernia?

Complicatiile herniei au o gravitate mare, putând pune în pericol chiar viata pacientului. Din acest motiv, hernia trebuie tratata cât mai repede dupa ce a fost diagnosticata.

Având cauze „mecanice” hernia nu poate fi rezolvata decât prin mijloace chirurgicale.

Scopul operatiei este acela de a reintroduce în cavitatea abdominala continutul herniar si de a restabili integritatea peretelui abdominal.
Abordarea poate fi „clasica” (chirurgie deschisa) sau laparoscopica.
În ambele situatii repararea peretelui abdominal se face prin protezarea acestuia cu plasa de întarire.

Recuperare

Spitalizarea necesara operatiei de hernie este de 0 – 1 zile.

In primele zile se recomanda evitarea efortului fizic, combaterea tusei si a constipatiei.
Reintoarcerea la activitati curente casnice si profesionale este recomandata atunci cand starea de confort o permite. Mersul pe jos, plimbarile, reluarea activitatii sexuale si chiar sporturile ce nu necesita solicitare intensa a musculaturii peretelui abdominal sunt pot fi reluate in functie de gradul de confort.

Chirurgia laparoscopica a herniei epigastrice permite o recuperare rapida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.