HERNIA OMBILICALA
Hernia ombilicala consta în exteriorizarea unui organ abdominal (epiploon sau intestin subtire) sub tegument prin orificiul ombilical, care este largit.
Componenta congenitala este cel mai frecvent implicata în etiologia herniei ombilicale.
Alte cauze ale aparitiei herniei ombilicale sunt: largirea inelului ombilical odata cu întinderea peretelui abdominal la femeia gravida, obezitatea, curele drastice de slabire, tusea, constipatia etc.
Simptomatologia este dominata de deformarea ombilicului, prin care proemina sacul herniar, sub forma unei umflaturi (tumefactii), care îsi mareste volumul în efortul fizic, la tuse sau stranut si se reduce în pozitia culcat, sau prin simpla apasare cu mâna.
Durerea poate fi prezenta cu diferite grade de intensitate de la o jena simpla pâna la durerea intensa, persistenta, uneori însotita de varsaturi – asa cum se întâmpla în hernia strangulata.
Cum si când tratam hernia?
Complicatiile herniei au o gravitate mare, putând pune în pericol chiar viata pacientului. Din acest motiv, hernia trebuie tratata cât mai repede dupa ce a fost diagnosticata.
Având cauze „mecanice” hernia nu poate fi rezolvata decât prin mijloace chirurgicale.
Scopul operatiei este acela de a reintroduce în cavitatea abdominala continutul herniar si de a restabili integritatea peretelui abdominal.
Indiferent de tipul de operatie – laparoscopica sau deschisa – protezarea peretelui abdominal cu plasa este regula.
Desigur operatia laparoscopica ofera avantajele abordului minim invaziv:
– disconfort minim postoperator
– recuperare rapida
– rezultat cosmetic superior
Spitalizarea este de regula de 24 de ore.
Inca din ziua 1 postoperator pacientul este incurajat sa isi reia activitatile fizice obisnuite (plimbare, urcat scara, condus masina, activitati casnice si de birou, viata sexuala) singurele restrictii fiind acelea legate de activitati sportive, cu o limitare a efortului fizic intens timp de 4-6 saptamani