CUM SE FIXEAZA PLASA DE HERNIE?

CUM SE FIXEAZA PLASA DE HERNIE?

Hernia la pacientul adult necesita protezarea peretelui abdominal cu o plasa, indiferent de modalitatea de abordare: operatie deschisa sau laparoscopica.
Exista procedee in care plasa nu se fixeaza; riscul de migrare a plasei nefixate de o parte sau de alta a orificiului herniar, ca si migrarea plasei prin orificiul herniar creste rata de recidiva.

Deci, cum se fixeaza plasa de hernie?

In abordul deschis (operatia Lichtenstein), plasa este asezata intre straturile musculare. Fixarea ei se realizeaza cu fir de polipropilena la structurile aponevrotice.

In abordul laparoscopic, plasa se fixeaza cu dispozitive variate in forma de spirala, surub, agrafa, avand o penetrare in peretele abdomenului de cca 4mm.
In functie de materialul dispozitivului de fixare, acestea pot fi neresorbabile (din titan) sau din material lent resorbabil. Tendinta actuala este de a folosi material de fixare resorbabil, pentru a diminua agresiunea asupre peretelui abdominal.

Un alt mod de fixare, patruns de putin timp in practica medicala, este cu bio-adezivi. In acest mod, peretele abdominal nu este agresat iar disconfortul postoperator este minim.

Concluzie:
 fixarea plasei de hernie se face cu fir de polipropilena (abord deschis), cu dispozitive de fixare permanente (de titan), resorbabile sau adeziv (abord laparoscopic).

De retinut ca abordul minim invaziv, care asigura disconfort minim postoperator si recuperare rapida este operatia laparoscopica, iar fixarea protezei cu adeziv prezinta avantaje notabille (fara durere, cost redus).