HERNIA OMBILICALA – DEFICIT ESTETIC SAU FUNCTIONAL?

HERNIA OMBILICALA – DEFICIT ESTETIC SAU FUNCTIONAL?

Hernia ombilicala reprezinta, ca orice hernie abdominala, exteriorizarea unui organ abdominal printr-un orificiu herniar.
Ombilicul are o conformatie specifica: este largit, prin el proeminand sacul herniar.

Dar ce anume deranjeaza la o hernie ombilicala – deficitul estetic sau functional?
Cu siguranta aspectul estetic este afectat, insa problema functionala este una serioasa cu potential de complicatii.

Hernia ombilicala prezinta riscul de incarcerare si apoi de strangulare a continutului herniar, situatie in care vorbim despre o urgenta chirurgicala.

Asadar se impune tratamentul chirurgical al herniei. Abordarea poate fi deschisa sau laparoscopica, ambele presupunand protezarea peretelui abdominal cu plasa.
Operatia deschisa intareste peretele abdominal prin montarea unei proteze de polipropilena inapoia muschilor drepti abdominali (procedeul Rives – Stoppa), sau retromuscular-intraperitoneal (exemplu PVPM)

Operatiile laparoscopice, in functie de tipul de abordare si stratul unde se aseaza proteza pot fi:

  • endoscopica retromusculara (e-Rives); presupune disectia peretelui abdominal in maniera Rives-Stoppa si montarea une proteze inapoia dreptilor abdominali. 
  • laparoscopica intraperitoneala (IPOM); presupune abordarea defectului parietal din interiorul cavitatii peritoneale, disectia si inchiderea acestuia si apoi protezarea peretelui abdominal cu o proteza compozita fixata cu agrafe in peretele abdominal.


Cu cat este amanata mai mult interventia chirurgicala, cu atat riscul aparitiei unei complicatii este mai mare, orificiul herniar se mareste, repararea herniei este mai laborioasa iar recuperarea mai lenta.
Asadar momentul optim al tratamentului unei hernii ombilicale este cat mai precoce dupa ce a fost diagnosticata.

Deficitul functional este astfel rezolvat. In plus, pastrarea ombilicului si ancorarea lui la planul muscular va corecta deficitul estetic.