CUM ALEGEM PLASA PENTRU HERNIE?

CUM ALEGEM PLASA PENTRU HERNIE?

Unul dintre factorii determinanti ai evolutiei unei hernii operate este reprezentat de calitatea protezei (plasei) folosite in operatie.
Cum alegem plasa pentru hernie? Care sunt diferentele intre plase?

Protezarea parietala se face cu plase din materiale biocompatibile, asa incat efectul de respingere din partea organismului sa fie diminuat spre zero.
Exista insa diferente de material care se reflecta in toleranta mai buna sau mai putin buna a plasei in sensul in care prezenta acesteia in structura peretelui abdominal este resimtita, sau nu de pacient.

Din ce sunt tesute plasele pentru hernie?
Exista mai multe tipuri de fire:
– poliester
– polipropilena
– telfon
– gore-tex
– plase resorbabile
De semenea exista plase tesute din fire monofilament sau din fire impletite (polifilament).

Cele mai folosite plase sunt cele din polipropilena si poliester.

Plasele se diferentiaza dupa dimensiunea ochiurilor de tesatura si respectiv greutatea plasei.

Caracteristicile „plasei ideale” sunt:

  • fir monofilament
  • ochiuri largi
  • greutate (densitate) medie

Plasele compozite reprezinta o categorie aparte de proteze; acestea au o structura multistrat, in sensul ca peste „armatura” de polipropilena, poliester sau polivinil prezinta un strat resorbabil (din colagen, silicon etc) care permite pozitionarea protezei in interiorul cavitatii peritoneale, in contact direct cu organele interne fara a prezenta o agresiune fata de acestea.
Plasele compozite sunt folosite in abordul laparoscopic al herniilor ventrale (hernii ombilicale, epigastrice, incizionale – eventratii).
Maniera laparoscopica de reparare a defectelor herniare ventrale asigura prognosticul cel mai bun din punct de vedere al recuperarii dar si in ceea ce proveste riscul de recidiva.
Toleranta plasei este conditionata de calitatea materialului de rezistenta; in plus riscul de a dezvolta aderente intre organele interne si plasa este conditionat de calitatea produsului „compozit”.

Evident, calitatea protezei nu substituie deficientele tehnice chirurgicale. Daca nu sunt respectate principiile tehnice ale fiecarei operatii, riscul complicatiilor si al recidivei este semnificativ

Cum alegem o plasa buna pentru repararea unei hernii?
Asa cum am spus mai sus, prima conditie este ca firul din care este realizata plasa sa fie monofilament.
Polipropilana 
 si poliesterul monofil  sunt materialele ce reprezinta prima optiune in alegerea plasei.

Din punct de vedere al dimensiunilor ochiurilor plasei, prima optiune trebuie sa fie catre plasele macroporoase, iar din punct de vedere al greutatii trebuie aleasa plasa cu greutate usoara-medie. Recent este dovedit ca plasele ultrausoare au rezistenta scazuta si totodata posibilitatea de a migra in defect.